Fra Stella Nova til Supernova


Stjerneborg, det var her Thycho Brahe, den danske astronom i 1576-97 satte stjernerne på plads, han observerede med det blotte øje planeternes bevægelser og skabte tidens verdensbillede.
Her fra midten af den dengang danske ø gjorde Thycho opdagelser på nattehimlen, der ændrede historien og satte Hven på verdenskortet, og øen er idag, hvor den er svensk et yndet udflugtsmål for mennesker fra begge sider af sundet, der vil se hans astonomiske observatorium og imponerende måleapparater.

Fatamorgana blev stiftet 1989 som en skole for unge, der med fotografiet som redskab vil udforske verden omkring dem, dygtiggøre sig i den ældgamle disciplin, at iagttage, fastholde og skabe verden i billeder.
Knap tusind unge fra Danmark men også fra Sverige har som elever på Fatamorgana ladet sig inspirere af tidens bedste fotografer og har siden på hver deres måde været med til at højne den fotografiske kultur både kunstnerisk og dokumentarisk.

Protektor for skolen ved stiftelsen var svensk fotografis karismatiske personlighed Christer Strömholm, og hans skole et forbillede for Fatamorgana.
At holde jubilæumsfestival på øen mellem Sverige og Danmark på marken ved Thygo Brahes Stjerneborg i samarbejde med øens kulturförening er derfor den bedste måde at fejre dagen på.

Frustreret over dem der havde øjne men ikke ville se skrev Thycho som indledning til sin bog De Stella Nova om opdagelsen af den nye stjerne: O crassa ingenia. O caecos coeli spectatores.

Oh tykhudede viden, oh blinde er I som kigger på himlen.