Fotografer og Billedkunstere

Bjørn Nørgaard
Åbningstalen holder Bjørn på trappen foran Thygo Brahe museet.
Ingen har som Bjørn sat sig spor i danskernes bevidshed, når det gælder kunstforståelse og kulturpolitik. I et halvt århundrede har han været frontfigur i alle kunsteriske spørgsmål, og det er stadig hans værker, der sætter gang i debatten om kunstens berettigelse og udtryk. Siden skolens start har Bjørn siddet i skolens bestyrelse.
bjoernnoergaard.dk

Trine Søndergaard
Få Trines kommentar til din portefolio eller mød op, når hun holder artist talk.
Trine skaber overskrifter, alt hun rører ved, om det er Fanø egnsdragter eller forladte rum, bliver i hendes billeder til stor kunst. Der er en enorm respekt om Trine værker, koncentration og nænsom visuel berøring kendetegner hendes kunstneriske praksis. Trine er lærer ved Fatamorgana og var selv elev 1996.
www.trinesondergaard.com

Henrik Saxgren
Han er en ivrig debattør taler altid fotografiets sag både kunstnerisk og politisk, mød ham i debatteltet.
En mammut i dansk fotografi, altid på farten igang med et nyt projekt, et nyt koncept.
Ingen kan som Henrik skabe opmærksomhed om sine projekter, hans lange karriere som banebrydende reportagefotograf har givet ham en professionalisme, som han udnytter til fulde som fotografisk billekunstner. Henrik har siden skolens start været medlem af skolens bestyrelse.
www.saxgren.dk

Tove Kurtzweil
Et møde med Tove og du glemmer det aldrig.
Nu har du mulighed for at vise hende dine billeder og få hendes skarpe spørgsmål, der giver dig noget at tænke over.
I en menneskealder har hun som lærer på Fatamorgana åbnet døre for utallige unge, der ledte efter friheden i fotografi. Ingen kan som Tove skabe lys og afklaring. Hun er stadig med sin menneskelige varme og visuelle styrke en uvurderlig kapacitet for dansk fotografi. Medlem af skolen bestyrelse siden stiftelsen.

Jacob Aue Sobol
Der er bud efter ham overalt, så er han i Tokyo, så i Paris eller New York, interessen for Jacobs intense sorthvide portrætter af mennesker, møder og steder er enorm. Siden han blev medlem af Magnum Photos, er hans udstillinger efterspurgt overalt, og bøgerne bliver revet væk. Men også som underviser er han en kapacitet. Jacob gik på Fatamorgana i 1998 og er fast lærer ved skolen.
www.auesobol.dk

Jens Olof Lasthein
Hans karakteristiske panoramabilleder rummer alt det, der ikke kan siges med ord, tænkes eller arrangeres. Det er selve livet, der udspiller sig i hans helt specielle dokumentarisme, mellemrummene er vigtigere end begivenhederne. Med stor selvfølge og tilsyneladende lethed skildrer han livet på udsatte steder med både respekt og kærlighed. Jens Olof er fast lærer på Fatamorgana og var i 1988 elev på pilotprojektet, Samsø Folkehøjskole, der førte til stiftelsen af Fatamorgana.
www.lasthein.se

Mads Nissen
Dansk pressefotografis absolutte frontfigur, for Mads er det ikke nok, at billederne ser ud af noget, der skal også være en holdning bag. En mening.
Han er dygtig til at fotografere, vidende når der diskuteres og beskeden, når han snakker om sig selv. Som underviser er han sublim, spotter de ømme punkter og er ikke bange for at udfordre og give kritik.
Mads er fast lærer ved Fatamorgana.
www.madsnissen.com

Fryd Frydendahl
Ingen ved, hvordan hun gør, men alle kan se, at det virker. Når Fryd underviser, så rejser der sig en løftet stemning af fællesskab og fælles tro, selvtilliden gror i takt med de syrede projekter.
Fryd er frihed, alt kan lade sig gøre, men ikke alt er lige godt, for hendes kritiske sans er veludviklet.
Som kunstner er hun utrættelig og som lærer glødende entusiast. Fryd sætter skolen i flammer, når hun kommer hjem fra New York for at undervise, selv gik hun på Fatamorgana i 2005-06.
www.frydfrydendahl.com

Tina Enghoff
Med årene er Tinas fotografi blevet mere og mere politisk, hun brænder for de emner, hun tager under behandling. Migranterne i parkerne, voldsramte kvinder, og altid finder hun sin helt egen måde at kommunikere problematikken. Koncepter, der giver plads til storslåede visioner og barske anklager, Tina vil noget med sine billeder, og de vil noget med os. Tina er en af skolens faste lærere.
www.tinaenghoff.com

Kent Klich
Med erfaring, viden og psykologisk fornemmelse er Kent nok den blandt tidens fotografer, der tydeligst kan formulere ømhed i et fotografi. Respektfuld nærhed, varm intensitet. Hans projekter er gerne livsprojekter, for Kent bliver aldrig færdig med et venskab og alle, han fotograferer bliver hans venner.
Han nyder stor anerkendelse både i Svenrige, Danmark og ude i verden. Kent er fast lærer ved Fatamorgana.
www.kentklich.com

Martin Lehmann
Martins billeder brænder sig fast, hans rørende serie om Rose, der havde hjertefejl og døde som 6-årig, og succesbogen Svale, om narkomanen, han mødte og fotograferede første gang, da han som elev på Fatamorgana skulle fotografere en fremmed.
Martin har en holdning til det, han fotograferer, og han er aldrig bange for at vise den. I billeder men også i ord, han er en skarp og karismatisk debattør, der bliver lyttet til, når han tager ordet.
www.martinlehmann.net

Nicolai Howalt
En af de bedst sælgende kunstnere, der udelukkende arbejder med fotografi. Efter to år som elev på Fatamorgana, blev han tidens banebrydende dokumentarfotograf, idag arbejder han udelukkende som billedkunstner, og hans markante projekter, senest Light Break baseret på Dr. Finsens lysterapi, er hver gang et nyt skridt fremad for fotografisk billedkunst. Ud over at være billedkunstner er Nicolai også en af Fatamorganas mest kompetente undervisere.
www.nicolaihowalt.com

Søren Lose
Søren er uddannet på Kunstakademiet og stærkt inspireret af Per Bak Jensens kunstsyn. Hans professionalisme og markante produktion har gjort ham til en særdeles respekteret billedkunstner. Mytologiske fortællinger og falmede minder, Søren abstraherer, reflekterer og forsker i sin kunst i visualitet og utopia.

Sigrid Nygaard
Da Sigrid blev ansat som billedredaktør på dagbladet Information, så skete der noget. Hendes kontroversielle brug af billeder vækker opsigt og får de journalistiske redaktører til at rynke på næsen. Sigrid tør kæmpe for de billeder, hun tror på, og det er ikke traditionel pressefotografi, men følelsesmættet, engageret reportage.
I sit personlige fotografi er hun en kapacitet, men som billedredaktør en stjerne.

Charlotte Claudia Haslund-Christensen
Charlottes kunst er altid politisk, hun er humanist, antifascist og arbejder udelukkende med fotografi og video.
Med sine opsigtsvækkende projekter om palestinensere, homosexuelle og indvandrere vil hun få folk i tale, opdrage dem med et stramt og klart koncept til at tage stilling.
Efter Fatamorgana gik Charlotte på International Center of Photography og lever idag som billedkunstner. www.charlottehaslund.com

Malene Nors Tardrup
"Jeg har de sidste mange år arbejdet med kulturelle identitetsproblematikker, kulturhistorie og historieskrivning som fænomen, hvor mit kunstneriske virke tager afsæt i det fotografiske medie - men stikker ofte af til et mere udvidet felt."
Har gået på Det kongelige Danske Kunstakademi, Teori & Formidling.
www.tardrup.com

Mette Juul
Mette er uddannet på Glasgow School of Art og Royal College of Art og har idag orlov. Hun var en inspirerende, sprudlende underviser ved Fatamorgana inden hun fik ansættelse på Københavns Film- og Fotoskole.
www.mettejuul.dk

Tobias Marcussen
Tobias har markeret sig som en af de mest talentfulde af den yngre generation af dokumentarister, hans analoge projekt om skjult kærlighed i Bangla Desh var et markant gennembrud. Det var så meget Tobias, nærvær og varme strålede ud af billederne, respektfuld distance og forbudt kærlighed, en sjælden intensitet var rygrad i hans analoge værk. Tobias gik på Fatamorgana 2001.
tobiasmarkussen.com

Marie Hald
Hun er respekteret for sit mod og evne til at gå længere end andre, være grundigere og aldrig gå på kompromis. Adskillige danske og internationale priser har hun trods sin unge alder modtaget især for sit projekt om den prostituerede Bonnie. Marie er den mest talentfulde af de unge fotojournalister både i marken og som vejleder på Fatamorgana.
www.mariehald.dk

Peter Helles
Hvem har ikke hørt om projektet: "Det almindelige menneske?" Det er Peter Helles, der har søsat det kontroversielle og konceptuelle projekt,hvor statistik og satire, reportage og registrering blander sig til et interaktivt projekt om gennemsnitsdanskeren. Peter Helles er uddannet fotojournalist og gik på Fatamorgana 2006.
www.peterhelles.dk

Kim William Catton
Et supertalent, der nu i et år har haft orlov fra Akademin Valant i Göteborg for at arbejde på et større kunstprojekt om droner. Kim gik på Fatamorgana i 2002.
www.catton.dk